El Servei d'Immunologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron és el responsable del diagnòstic, docència i investigació en Immunologia a l'hospital i la seva àrea d'influència.

Proves diagnòstiques d'immunologia, valorades i interpretades en el context clínic tant les habituals com les complexes, actuant per a aquestes últimes com a laboratori de referència per a altres centres de l'Institut Català de la Salut, quan ho sol·liciten. També es dissenyen i milloren proves i protocols diagnòstics que permeten anar actualitzant els mètodes diagnòstics i adequant la cartera de serveis a les necessitats clíniques.

Docència especialitzada d'Immunologia. Com a servei acreditat per a la docència MIR, es forma a residents d'Immunologia i d'altres especialitats afins. Com a professors del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB, s'imparteix docència en els graus de Medicina i Biomedicina i dels cursos de Autoinmunidad, Immunodeficiències, Immunopatologia i Immunohematologia i HLA del Màster d'Immunologia Avançada que organitzen conjuntament la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, en el Servei es dirigeixen tesis del programa de doctorat d'Immunologia de la UAB.

Investigació, desenvolupament i innovació mitjançant projectes propis en els camps de les immunodeficiències primàries, de l'autoimmunitat i assessorament en el disseny i execució de projectes de recerca d'altres grups de l'Hospital. Col·laborem activament amb altres serveis, especialment Pediatria (Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències Pediàtriques), Medicina (Al·lergologia, Reumatologia, Sistèmiques) i Nefrologia.

A més, el servei compta amb una consulta externa d'immunologia clínica on es fa el diagnòstic i seguiment de pacients afectats d'immunodeficiències de l'adult o de patologia immunològica complexa en què la valoració de la capacitat de resposta del sistema immune és crítica. Aquesta consulta és complementària a les de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències del servei de Pediatria i de Bronquiectàsies i Fibrosi Quística del Servei de Pneumologia.

Els laboratoris del Servei d'Immunologia tenen la certificació ISO9001, com la resta dels laboratoris clínics de l'Hospital.

El Servei d'Immunologia participa en xarxes per a la millora del diagnòstic i la investigació en immunologia, directament en col·laboració amb altres serveis ia través de la Societat Catalana d'Immunologia (www.sci.cat) i la Societat Espanyola d'Immunologia (www.immunologia.org).

 

Focis Center of Excellence (FOCIS-CE)

El Servei d'Immunologia de la Vall d'Hebron, juntament amb el de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i el laboratori de HLA del Banc de Sang i Teixits i grups clínics associats, conformen el centre d'excel·lència de FOCIS a Barcelona, el que constitueix un reconeixement a la seva tasca en la promoció de la Immunologia Traslacional en el nostre centre.

Existeixen, a més, relacions bilaterals intenses i projectes compartits amb, entre d'altres, els següents centres:

Kennedy Institute of Rheumatology, Oxford, (Prof. Marc Feldmann)

Institute Pasteur, Paris, (Dr. Mathew Alberts)

Cancer Research Center, Heidelberg (Dr. Bruno Kyewski)

Kings College, London, (Prof. Marc Peakman)

Mount Sinai School of Medicine. New York (Dr. A Cerutti, Dr. C Cunningham-Rundles)